Stanowisko PPS ws. opodatkowania nadmiernych zysków firm

Polska Partia Socjalistyczna od wielu miesięcy nagłaśnia temat nadmiarowych zysków korporacji w związku z narastającym kryzysem energetycznym. Firmy prywatne, ale również niestety spółki Skarbu Państwa, nie potrafią pogodzić swojej działalności biznesowej z odpowiedzialnością wobec społeczeństwa.

Proponowane przez ministra aktywów państwowych przepisy dot. opodatkowania nadmiernych zysków są niewystarczające. Potrzebujemy prospołecznej reformy własności publicznej, polegającej na przywróceniu spółek państwowych pod kontrolę obywateli. Zyski z redystrybucji muszą służyć zarówno złagodzeniu obecnego kryzysu, jak i przeprowadzeniu sprawiedliwej transformacji energetycznej.

Prawicowy rząd PiS nie wprowadzi w życie postulatów socjalnych poprawiających warunki życia ludzi pracy. Propozycje obecnego rządu są zasłoną dymną, mającą odwrócić uwagę od wieloletniego zawłaszczania polskiej własności publicznej przez polityków różnych opcji. Jeżeli PPS dojdzie do władzy, zapewnimy sprawiedliwą dystrybucję zysków spółek prywatnych i państwowych.

Przewodniczący Rady Naczelnej PPS