Stanowisko Prezydium Rady Naczelnej Polskiej Partii Socjalistycznej.

Minister Sprawiedliwości Zbigniew Ziobro w swoim wystąpieniu w Senacie wyraził jasno jak PiS pojmuje funkcjonowanie sądownictwa w Polsce. Wg. jego słów do Krajowej Rady Sądownictwa desygnowano sędziów sprzyjających pomysłom PiS na  model sądownictwa w Polsce. Stwierdzenie w stosunku do opozycji, że jak wygracie wybory to desygnujecie swoich sędziów dobitnie podkreśliło zamiar skrajnego upolitycznienia wymiaru sprawiedliwości w Polsce. Ponieważ to KRS decyduje o wyborze i awansach sędziowskich oznacza to zamiar obsadzenia sądów własnymi sędziami.

Sądy muszą służyć społeczeństwu, a sędziowie powinni być niezależni od jakichkolwiek wpływów politycznych.  PPS zgadza się z powszechnym poglądem o konieczności reformy sądownictwa, ale poddanie sędziów kontroli politycznej absolutnie nie jest właściwym kierunkiem tej reformy. Politycy jednej partii nie mogą wypowiadać się w imieniu całego społeczeństwa.

Z zadowoleniem przyjmujemy projekt Ustawy o KRS opracowany w Senacie RP.

Jednym z podstawowych praw człowieka jest prawo do wolnych i niezawisłych sądów.

Nie pozwolimy odebrać tego prawa Polakom.

Prezydium RN PPS
18 stycznia 2020 r.